RICCARDO LUCQUE
šéfkuchař a majitel

Svou gastronomickou kariéru odstartoval v 16-ti letech, kdy pracoval pro hotely v italském regionu Marche (ve městech Rimini a Pesaro), ve městě Pesaro působil od roku 1990 v restauraci specializované na mořské plody Da Alceo, která se pyšní jednou hvězdičkou od známého gastronomického průvodce Michelin Guide. Od roku 1993 pobýval devět let v Anglii, pracoval v restauraci Zafferano, která byla v roce 2001 vyhlášena nejlepší italskou restaurací v Londýně.

Během svého působení v Anglii se stal výkonným vedoucím šéfkuchařem řetězce pěti italských restaurací v oblasti řeky Temže. Na dobu třech měsíců v roce 2001 přijal angažmá šéfkuchaře New Yorské restaurace Il Bucco, která byla americkým Zagat Guide v době Riccardova působení vyhlášena nejlepším nováčkem mezi restauracemi na Manhattanu.

V Anglii pracoval Lucque v restauraci Zafferano, která byla v roce 2001 vyhlášena nejlepší italskou restaurací v Londýně, a poté se stal výkonným vedoucím šéfkuchařem řetězce pěti italských restaurací v oblasti řeky Temže.  Do Prahy přišel Riccardo Lucque v roce 2002 a přijal zde pozici šéfkuchaře restaurace Square na Malostranském náměstí. V dubnu 2005 otevřel svou vlastní restauraci Aromi na Vinohradech. Po čtyřech letech jejího provozu v roce 2009 zahájila provoz její sesterská restaurace La Finestra in Cucina kousek od Staroměstského náměstí v centru Prahy. V květnu 2012 zahájila provoz v pořadí již třetí Riccardova restaurace Il Mercato v Brně.

Riccardo také provozuje dva obchody s bistrem s těmi nejlepšími italskými delikatesami. La Bottega di Finestra byla otevřena v roce 2012 a je umístěna kousek od restaurace La Finestra.

Již v roce 2007 Riccardo otevřel první obchod s italskými delikatesami pod názvem La Bottega di Aromi, který se nachází v blízkosti restaurace Aromi. O šest let později se Riccardo rozhodl malinký obchůdek s italskými delikatesami rozšířit do větších prostor a změnit jeho koncept. 

V lednu 2014 tak zahájila svou činnost Gastronomica La Bottega di Aromi. Gastronomické bistro s velkou nabídkou italských laskomin má navíc jednu exkluzivní novinku - kuchařský prostor se zcela novou koncepcí, tzv. „rosticcerií“.

V červnu otevřel třetí bistro s obchůdkem La Bottega Express, které se nacházelo v pasáži Oasis v Praze a i tady jste měli možnost najít všechny italské lahůdky. A v září 2014 se jeho portfolio rozrostlo o bistro La Bottega Bistroteka v ulici Dlouhá, které nabízí opravdu to nejlepší, co může Itálie z gastronomického hlediska poskytnout.

Zájem o italskou kuchyni Riccarda motivuje stále k novým nápadům a plánuje, že svoji síť podniků do budoucna dále rozšíří.

lucque@labottega.cz

ONDŘEJ RÁKOSNÍK
majitel

Po úspěšném dokončení hotelové školy v Klánovicích odešel Ondřej do Anglie, kde studoval obor Business Administration na obchodní škole a zároveň sbíral zkušenosti v různých restauracích. V průběhu svého pobytu v Británii často podnikal cesty do Itálie, kterou si zamiloval.

Po návratu do Čech působil v restauraci Square na Malostranském náměstí. Zde se poprvé setkává s Riccardem Lucquem. Rokem 2005 začíná jejich spolupráce, když Ondřej Riccardovi pomáhá při otevření restaurace Aromi na Vinohradech a o čtyři roky později, již jako spolumajitelé, otevírají restauraci La Finestra in Cucina v centru Prahy.

V lednu 2012 spolu otevírají nový koncept bistra s obchodem nedaleko restaurace La Finestra. V květnu 2012 rozšiřují svou působnost do Brna, kde spolu s dalším partnerem Martinem Němcem na Zelném trhu otevírají italskou restauraci Il Mercato. V červnu otevřel s Riccardem třetí bistro La Bottega Express a v září 2014 bylo otevřeno čtvrté bistro La Bottega Bistroteka v ulici Dlouhá na Praze 1.

rakosnik@labottega.cz

LUKÁŠ POSPÍCHAL
manažer obchodu

Po dokončení střední školy, kdy v průběhu studia pracoval brigádně v Michelinské restauraci La Degustation Bohéme Burgoise, odjel na roční studium do italské Florencie, kde vystudoval obor hospitality management. Při studiu pracoval v jedné z nejlepších restaurací ve Florencii Cibréo.

Po návratu do Čech nastoupil na pozici číšník v La Degustation. Po dvouletém působení přešel již pod vedení Ondry Rákosníka jako číšník do restaurace La Finestra, kde působil 3,5 roku, z toho poslední rok jako manager.

Poté se vrátil zpět ke skupině La Collezione. cz a působil v La Bottega di Finestra jako manažer. Nyní si plní sen a spolu s Ondrou a Riccardem otevírá La Bottega Linka jako spolumajitel.

pospichal@labottega.cz